Stuur je potentiële klanten nooit naar je homepagina
Geschreven door Els Hoefman, conversie-copywriter
Waarom landingspagina’s zo’n krachtige verkooptools zijn
Stel: je loopt in een winkelstraat en je ziet opeens een opvallende horlogewinkel.
Je maakt een vreugdesprongetje, want je bent al jaren op zoek naar het perfecte horloge, met de juiste combinatie van de specifieke functies en eigenschappen die jij nodig hebt. Je bent zelfs bereid om wat meer te betalen voor het horloge dat precies aan jouw behoeften voldoet.
En nu zie je daar die horlogewinkel die duidelijk gespecialiseerd is in het betere horloge. Je denkt: hier vind ik vast eindelijk wat ik zoek! Deze verkoper heeft kennis van zaken, hij kan me zeker aan mijn ideale horloge helpen.
Dus je gaat naar binnen. En je wacht. Maar er komt niemand.
Rond je liggen prachtige horloges in de glazen kasten te blinken. Misschien zelfs horloges die op het eerste gezicht precies zijn wat je zocht. Maar er is geen verkoper te zien.
Je wacht.
Twee minuten, vijf minuten, misschien zelfs tien, want je wil echt een horloge kopen.
Maar als na tien minuten nog geen verkoper is verschenen, ga je naar buiten. Teleurgesteld. Boos. En je komt nooit meer terug.
Een potentiële klant naar je homepage sturen is ongeveer hetzelfde – tenminste, als je een traditionele homepage gebruikt!
Laat je potentiële klant niet aan zijn lot over
Als je een potentiële klant naar je homepagina stuurt, geef je hem een beperkt beeld van wat je aanbiedt, zonder veel uitleg.
Je potentiële klant vindt er niet direct de specifieke informatie die hij zoekt. Het gevolg: de werkelijk geïnteresseerde bezoeker loopt er een beetje verloren.
En helaas heeft hij minder tijd dan de horlogezoeker uit ons verhaaltje. Want aangezien de gemiddelde websitebezoeker na 8 seconden rondkijken weer wegklikt, ben je je potentiële klant snel weer kwijt.
“Maar daar dient mijn homepage toch voor? Om potentiële klanten te ontvangen en hen mijn aanbod voor te stellen?”
Bijna goed.
Je homepage is een ideale plaats om je bedrijf en je aanbod kort voor te stellen aan geïnteresseerden. Het is de plaats waar mensen terechtkomen als ze in Google zoeken naar producten die jij aanbiedt. Ze zoeken, ze klikken, ze kijken rond. En als je website hen aanspreekt, klikken ze door naar de volgende pagina’s.
En daar heb jij de inhoud van je homepage ook op afgestemd, want je weet niet wie je bezoeker op dat moment is, dus wil je voor iedereen wat wils aanbieden. Je homepage bevat waarschijnlijk algemene informatie over je bedrijf en je aanbod, en misschien nieuws, blogposts en je Twitter-feed.
Maar potentiële klanten zijn niet zomaar “geïnteresseerden”. Potentiële klanten staan al een stap verder.
Met potentiële klanten bedoel ik immers de mensen al iets gezien hebben van jouw bedrijf of aanbod, en die interesse hebben getoond:
Ze hebben een blogpost van je gelezen en willen meer weten.
Ze hebben een link in je e-mail gevolgd.
Ze hebben op je advertentie geklikt.
Ze zijn aan het rondkijken op je website en hebben op een link geklikt.
Ze hebben een casestudy of een whitepaper van je bedrijf gelezen en willen meer informatie.
Je weet zelfs wat ze zoeken, want je weet waar ze vandaan komen, waarop ze hebben geklikt.
Veel bedrijven sturen dergelijke geïnteresseerden naar hun homepage en laten hen daar achter. “Zoek het zelf maar uit”, zeggen ze eigenlijk.
Terwijl je hen eigenlijk direct naar de juiste plaats had kunnen sturen en de informatie had kunnen geven die ze zochten. Ze verder in de funnel leiden. Een stap dichter bij een eigenlijke verkoop.
Laat een potentiële klant die interesse toont dus nooit zomaar aan zijn lot over. Dat zou je in een fysieke winkel ook niet doen.
“Hoe moet het dan wel?”
Het magische woord: "landingspagina's"
Landingspagina’s zijn pagina’s op je website waarop specifieke informatie staat. Informatie op maat van de potentiële klant die op de pagina terechtkomt.
Want je bezoeker komt er niet toevallig aanwaaien. Hij heeft op een bepaalde knop geklikt. Een knop die jij op een heel specifieke plaats hebt neergezet. Je weet dus wat hij zoekt en wat hem nieuwsgierig heeft gemaakt.
Dat is een fantastisch begin! Je kunt hem nu als het ware bij de hand nemen, al je andere inhoud even negeren, en hem direct naar het aanbod leiden waarin hij interesse heeft getoond: je product, dienst of informatie.
Je bent net zoals de horlogeverkoper die zijn potentiële klant vraagt wat hij zoekt en hem dan direct naar het juiste glazen kastje meeneemt. Waar hij meer uitleg geeft, de klant overtuigt en het horloge verkoopt.
Je zou wel gek zijn om een klant die interesse heeft in een duur horloge aan de deur van je winkel te laten staan. Of eerst de goedkope horloges te laten zien. Breng hem direct naar het juiste kastje. En dat is je landingspagina.
Hoe maak je zo’n landingspagina?
Een landingspagina is de ideale verkoopstool. Je weet wat de potentiële klant wil. Hij heeft zijn voorkeur al aangegeven. Dus nu hoef je hem alleen nog maar te overtuigen!
Er zijn een aantal best practices om dat te doen.
Als je deze tips gebruikt, kom je al een heel eind.
1. Focus op je aanbod
Zoals de horlogeverkoper het horloge uit het glazen kastje neemt en in de hand van de klant legt, zo toon je je potentiële klant precies wat hij wil.
Gericht op één aanbod. Zet één specifiek aanbod in de kijker, dat waarin de klant interesse heeft getoond. Weersta aan de verleiding om allerlei andere producten te laten zien.
Een aantrekkelijke titel. Maak de bezoeker nieuwsgierig, zodat hij verder leest.
Zo weinig mogelijk afleiding. Houd alle aandacht op het relevante aanbod.
CodeAcademy zet alleen essentiële informatie op zijn landingspagina, zonder poespas.
2. Verleid en informeer
Je kunt je specifieke aanbod uitgebreider in de kijker zetten op je landingspagina, met een relevante en aantrekkelijke afbeelding en een tekst waar mensen enthousiast van worden. Soms is één zin voldoende, in andere gevallen is het nuttig om juist veel informatie te geven. Mogelijkheden zijn:
Een aantrekkelijke lay-out. Afhankelijk van het aanbod kun je kiezen voor netjes of chique, maar de presentatie van je landingspagina is belangrijk.
Een mooie foto. Zorg dat je bezoeker ook visueel aangetrokken wordt. Verkoop je een product, zorg dan dat zoveel mogelijk details zichtbaar zijn.
Een overtuigende beschrijving van de voordelen van het aanbod. Op welke manier wordt het leven van je potentiële klant gemakkelijker, beter, comfortabeler als hij op je aanbod ingaat?
Meer informatie. Wees niet bang om onder de paginavouw op je landingspagina veel tekst te gebruiken, want wie interesse heeft, wil meer details krijgen.
Runtastic verleidt de potentiële klant met opvallende kleuren, een leuke foto, een overtuigend verhaal en duidelijke informatie over de prijs in één eenvoudig scherm.
3. Laat duidelijk zien wat je van de klant wil
Vertel de klant wat hij moet doen om de volgende stap te zetten, of dat nu kopen is of een contactformulier invullen. Gebruik een duidelijk zichtbare actieknop om hem verder te leiden. Gebruik eventueel ook visuele aanduidingen zoals pijlen en kleuren.
Benut de kracht van landingspagina’s
Landingspagina’s zijn een krachtige verkoopstool als ze geoptimaliseerd zijn voor conversie. Meer nog, geen enkele softwaretool zorgt voor betere conversiepercentages.
Geen wonder dat veel bedrijven tegenwoordig hun klassieke homepagina hebben vervangen door een landingspagina waarop de bezoeker onmiddellijk wordt aangezet tot actie. Verkoop je één product, bijvoorbeeld een softwarepakket, dan kan een dergelijke landingspagina bijzonder nuttig zijn.
Doeltreffende landingspagina’s voldoen aan heel wat criteria, zowel op het vlak van design als op het vlak van copywriting.
Investeer in een designer en een copywriter met verstand van conversie, voer A/B-testen uit en je geoptimaliseerde landingspagina zorgt voor een piek in je omzet bij je volgende marketingcampagne.
Els Hoefman - Highscore Copywriting
Els Hoefman is conversie-copywriter en vertaler.
Ze is gespecialiseerd in het schrijven van teksten die gericht zijn op conversie.
Via een combinatie van psychologie, verkoopstechnieken, overtuigingskracht en vlotte teksten worden lezers aangemoedigd om de gewenste actie te nemen: je blogpost lezen, zich registreren voor een nieuwsbrief of je product kopen.
Volg Highscore Copywriting op Facebook of LinkedIn voor informatie en nuttige tips over copywriting, conversie en marketing waar je zelf direct resultaten mee kunt boeken!