Praat niet over jezelf op je pagina ‘Over ons’

Geschreven door Els Hoefman, conversie-copywriter

Over ons.jpeg

Waarom "Over ons" een krachtige verkoopstool is

Wist je dat je pagina ‘Over ons’ na je homepagina de meest gelezen pagina van je website is? Het is dus een bijzonder krachtige pagina op je website!

Veel mensen benutten die gouden kans helemaal niet. Integendeel, ze gebruiken hun pagina ‘Over ons’ als een soort samenvatting van hun cv, geven een droog overzicht van de evolutie van hun bedrijf of publiceren een vage missieverklaring die heel erg lijkt op die van hun concurrenten. En de bezoeker zucht en klikt weer weg.

Zeg eens eerlijk, is jouw pagina ‘Over ons’ ook droge kost?

Heb je er al bij stilgestaan dat je veel potentiële klanten verliest op die manier?

Inderdaad, want als je websitebezoeker op “Over ons” klikt in je websitemenu, betekent dat dat hij interesse heeft in je aanbod. Nu wil hij meer weten over de persoon of het bedrijf achter je producten of diensten.

Dat betekent dat je pagina ‘Over ons’ eigenlijk een verkoopspagina is. Hier moet je je potentiële klant overtuigen om klant te worden.

En een potentiële klant overtuigen, dat doe je niet door over jezelf te praten. Want mensen hebben geen interesse in jou, ze hebben interesse in wat jij voor hen kunt doen.

Hoe kun jij hun leven gemakkelijker maken? 

Dat kun je uitleggen op je pagina ‘Over ons’.

Mag je dan niets meer over jezelf zeggen? Natuurlijk wel. Je potentiële klant wil graag weten of hij je kan vertrouwen.

Maar zoals elke verkoopspagina moet je het standpunt van de klant innemen. Weg dus met ‘ik’ of ”wij’, over naar ‘u’ of ‘jij’.

Stuur je potentiële klant naar de plaats waar hij of zij moet zijn. 

 

De magische structuur van een doeltreffende pagina 'Over ons'

aha.jpg

Verander je pagina ‘Over ons’ van een droge en formele uitleg in een verkoopstool! Hoe? Door deze structuur te volgen.

Creëer een aha-moment

Je waardepropositie komt altijd eerst. Waarom moet je potentiële klant bij jou zijn? Het moet een ‘aha’-moment zijn voor de lezer: ‘Aha, hier moet ik zijn, zij begrijpen mij! Zij kunnen mijn probleem oplossen!”

 

Bekijk de pagina ‘Over ons’ van Dropbox eens, bijvoorbeeld. Het eerste wat je er leest, is: 

Dropbox Over ons.PNG

Het gaat over jou als bezoeker, en wat Dropbox voor jou kan doen. En dat maakt je nieuwsgierig.

Een overtuigende waardepropositie vinden vraagt wat research, en de juiste formulering bedenken vraagt wat creativiteit. Maar als je ze eenmaal gevonden hebt, moet ze hier prominent worden geplaatst, het eerste wat je lezers zien. Dan zullen ze verder lezen en krijg je de kans om hen te overtuigen.

 

Doe je lezer dromen

Zorg dat je lezer zich inbeeldt hoe zijn leven beter zal worden als hij jouw product of service gebruikt.

Gebruik je waardepropositie eens als basis voor een zin die begint met “Stelt u zich eens voor…”

“Stelt u zich eens voor dat uw facturen dubbel zo snel opgemaakt zouden zijn…”

Probeer ook eens andere formuleringen: “Wat als u gewicht zou kunnen verliezen zonder honger te lijden?” of kort en krachtig: “Hou meer tijd over voor uw gezin”.

Denk na over de problemen waarmee je potentiële klant geconfronteerd wordt en leg uit hoe jouw product of service die kan oplossen.

Een mooi voorbeeld: AdRoll gebruikt de slogan: “Turn your ambitions into big business” als eerste zin op de pagina “Over ons”. Dan wil je als bezoeker natuurlijk weten hoe en lees je verder.

AdRoll over ons.PNG

Jij bent gewoon de beste 

Laat je lezer weten waarom hij bij jou moet zijn. Leg uit wat jou onderscheidt van je concurrenten.

Weet je niet goed wat je sterke punten zijn? 

Gebruik dan deze denkoefening:

Stel dat je met je aanbod op een vakbeurs staat. Rond jouw stand staan je collega’s en concurrenten met een vergelijkbaar aanbod. Stel dat jouw ideale klant binnenkomt (wie is jouw ideale klant, trouwens?). Waarom zou hij of zij alle andere standen voorbij moeten lopen en meteen naar jouw stand moeten komen? Wat kun jij bieden dat anderen of de meeste anderen niet hebben? Wat doe jij anders? Waar ben je trots op?

Formuleer ook deze sterke punten vanuit het standpunt van je potentiële klant. 

AdRoll formuleert het zo:

AdRoll werd in 2007 opgericht volgens het principe dat bedrijven ook zonder veel middelen en een groot budget op een doeltreffende wijze moeten kunnen adverteren. Sindsdien maken we het u gemakkelijk om het op te nemen tegen gevestigde merken en uw bedrijf online te doen groeien.

Heb je meerdere sterke punten die aan bod moeten komen? Zet ze in een lijstje met opsommingstekens (3 à 5 is ideaal), want dergelijke lijstjes worden vaker gelezen dan grote stukken tekst.

 

Een verhaal blijft hangen

In dit gedeelte mag je wel over jezelf praten, maar gebruik een mooi verhaal.

Al sinds mensenheugenis houden we van verhalen. Als je een interessant verhaal hebt, wek je sympathie op en blijven mensen langer aan je denken.

Iedereen is gek op de anekdote dat Apple is begonnen in de garage van Steve Jobs, of het verhaal van de apotheker die een suikerdrankje brouwde dat uitgroeide tot de meest verkochte frisdrank ter wereld – Coca-Cola. Heb jij ook een mooi verhaal, gebruik het dan.

Het hoeft zelfs geen ongewoon of verrassend verhaal te zijn.

Waarom heb je je zaak opgestart, waarom is de levensloop van je bedrijf opmerkelijk, waarom ben je zo gepassioneerd door wat je doet? Breng je enthousiasme over en maak er gebruik van om je potentiële klant voor je te winnen!

 

Je aanbod

 Je pagina ‘Over jou’ is een verkoopspagina, dus moet ook hier je aanbod duidelijk en op een overtuigende manier voorgesteld worden. Volg daarbij de regels van de kunst: ga altijd uit van het probleem dat je klant heeft (en waarvan hij zich al dan niet bewust is) en vertel hoe jij dat kunt oplossen.

Dat kan kort zijn, want je hebt dit ook op je homepage beschreven. Maar herinner hier je lezer nog eens aan jouw unieke aanbod.

 

Nu kopen!

We zijn aan het eind gekomen van je pagina.

Op een standaard verkoopspagina staat daar een grote knop met de tekst “Nu kopen!”. Ook op deze verkoopspagina moet je ook duidelijk aangeven wat je lezer nu moet doen

Je wilt bijvoorbeeld dat hij contact met je opneemt. Voorzie dan een grote knop en moedig hem aan om erop te klikken. Dat kun je bijvoorbeeld door een extra stimulans op basis van je waardepropositie (‘Ja, ik wil meer tijd overhouden voor mezelf’), de vermelding van een extra reden om erop te klikken naast de knop (‘U verbindt zich nergens toe’) of door hem het gevoel te geven dat hij dringend actie moet ondernemen (‘Nu tijdelijk korting voor nieuwe leden’).

 

Jij hebt nu een streepje voor!

Toen ik voorbeelden uit de praktijk zocht voor deze blogpost, werd het pijnlijk duidelijk dat we in België nog wel wat te leren hebben. De meeste bedrijven zien de pagina “Over ons” als verplichte kost en maken er maar een saaie boel van.

Dat is voor jou een kans om je concurrenten een stap voor te zijn. Je hebt hier zomaar een extra verkoopstool in handen gekregen!

Verwelkom je nieuwsgierige lezer dus met open armen op je pagina “Over ons”. Hij heeft interesse in je aanbod – grijp de kans om hem te overtuigen om te klikken, contact op te nemen of te kopen.

 

 
Els Hoefman - translator and copywriter.jpg

Els Hoefman - Highscore Copywriting

Els Hoefman is conversiecopywriter en vertaler.

Ze is gespecialiseerd in het schrijven van teksten die gericht zijn op conversie.

Via een combinatie van psychologie, verkoopstechnieken, overtuigingskracht en vlotte teksten worden lezers aangemoedigd om de gewenste actie te nemen: je blogpost lezen, zich registreren voor een nieuwsbrief of je product kopen.

Volg Highscore Copywriting op FacebookLinkedIn of Twitter voor informatie en nuttige tips over copywriting, conversie en marketing waar je zelf direct resultaten mee kunt boeken!

Previous
Previous

Zorg voor meer klikken met microcopy

Next
Next

Stuur je potentiële klanten nooit naar je homepagina